Logo M+º

MAESTRACCIO

Logo M+º
HOME
BIOGRAFIE
ACHTERGRONDPIANO
ARRANGEERWERK
LILYPOND BLADMUZIEK
CONTACT

LilyPond bladmuziek

De mooiste partituren

Van alle muzieknotatieprogramma's geeft LilyPond het allermooiste resultaat. Omdat het anders werkt dan de meeste grafische programma's wordt het echter relatief weinig gebruikt. Veel musici hebben, zoals velen, weinig affiniteit met computers en aanverwante technologie, maar willen wel een muzieknotatieprogramma gebruiken. Zij kiezen voor het gemak meestal voor een praktischer alternatief. Helaas is het visuele resultaat daarvan vaak niet heel aantrekkelijk (en soms ronduit lelijk). Omdat ik zowel een achtergrond heb in muziek (conservatorium) als in scripting (Python e.a.) ben ik de aangewezen persoon om uw bladmuziek perfect in Lilypond te kunnen noteren. Complete bladmuziek met een duidelijke maar rustige uitstraling zoals met LilyPond is niet alleen mooi om te zien, maar geeft de muzikant ook de gelegenheid zich te concentreren op waar het om gaat: muziek maken!
De ontwikkelaars van LilyPond zeggen daar zelf hier het hunne over. LilyPond
LilyPond (een open-source toepassing) heeft zelf geen grafische user interface. Dat betekent dat je er niet met een muis op kunt klikken, om bijvoorbeeld notenkoppen te slepen, of uit een drop-down menu een toon- of maatsoort te selecteren. Je moet zelf letter voor letter een script typen, wat in veel aspecten lijkt op computerprogrammeren. LilyPond "leest" vervolgens dat script, en compileert daarvan een pdf-bestand. Allerlei programma-onderdelen communiceren daarvoor op de achtergrond met elkaar, om ervoor te zorgen dat de verschillende elementen zoals notenkoppen, bogen, articulatietekens en tekst elkaar niet raken, en het resultaat altijd mooi en perfect leesbaar is. Het typen van zo'n script luistert extreem nauw, en een verkeerd geplaatste spatie of komma kan al voor problemen zorgen. Aan de andere kant kun je, zodra je er ervaren in bent, werkelijk ALLES in je notenschrift weergeven, van klassiek notenschrift tot gekleurde clusters en figuren voor moderne partituren.
Mocht u zelf een melodie geschreven hebben, of bijvoorbeeld een tekst op een bestaande, en u wilt daar mooie bladmuziek van, neem dan zeker contact op!
Enkele andere voorbeelden (zoom gerust in):
Een screenshot van een LilyPond-script en de pdf-output ervan: Screenshot LilyPond (raster)
Binnenkomer
Greetje's Gretige Reetje
Partituur LAB21 pag1 Partituur LAB21 pag2
Totdat Jij Kwam pag1 Totdat Jij Kwam pag2
Stefan
Partituur Huis Met De Hoofden pag1 Partituur Huis Met De Hoofden pag2 Partituur Huis Met De Hoofden pag3

Mona Marijke

Bovenstaande voorbeelden dienen uitsluitend ter illustratie. Vermenigvuldiging en/of herpublicatie is niet toegestaan

Klik hier voor een aanvraag van een gespecificeerde offerte voor LILYPOND bladmuziek.

De composities, tekst en alle arrangementen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en uitsluitend bedoeld voor demonstratiedoeleinden. Verspreiding is vrij toegestaan, onder voorwaarde van expliciete vermelding van de rechthebbende. Ieder ander gebruik, met name commerciële exploitatie zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende, zal worden vervolgd.
"De muziekwerken zijn auteursrechtelijk beschermd. Maestraccio heeft toestemming voor gebruik verkregen van Buma/Stemra. Het gebruik van de muziekwerken van deze site anders dan beluisteren ten eigen genoegen en/of reproduceren voor eigen oefening, studie of gebruik, is uitdrukkelijk verboden. Het is verder niet toegestaan de muziekwerken te [weder]verkopen, verspreiden e.d.."
© 2008 Maestraccio

Valid HTML 4.01 Transitional